Waarom elk bedrijf opnieuw haar handen moet gebruiken

Elk bedrijf heeft een serie aan vraagstukken liggen die zo goed mogelijk ingevuld moeten worden om het bedrijfsdoel te bereiken. Antwoorden en oplossingen worden besproken in eindeloze vergaderingen. Niet alle medewerkers voelen zich daar even betrokken waardoor hun kennis en inzichten vaak niet gehoord of niet meegenomen worden in de besluitvorming.

Lego Serious Play is een door de wetenschap onderbouwde, bewezen methode die erg effectief is voor vraagstukken rondom teamontwikkeling, strategievorming, organisatieverandering, innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Het zorgt voor maximale betrokkenheid omdat elke medewerker letterlijk met hun handen aan de slag gaan. Iedereen doet mee, iedereen deelt hun visie.

“Hoe kun je zakelijke problemen nou met Lego blokjes oplossen?” Een veelgestelde vraag waar het scepticisme overduidelijk in te horen is. Logisch, want iedereen associeert Lego met zijn kindertijd. Met het maken van fantasierijke creaties waar je als kind urenlang zoet mee was. Met Lego Serious Play worden de blokken echter serieus speelgoed. Deelnemers bouwen modellen om hun antwoord op de vraag te formuleren. Door het antwoord in 3D te visualiseren en daarna in de groep toe te lichten via het gebouwde model wordt het een helder verhaal, niet alleen voor de deelnemer zelf maar voor de hele groep. Nieuwe inzichten komen naar boven, soms pijnpunten en de nodige emotie maar door de laagdrempeligheid wordt alles bespreekbaar via de modellen.

Wat zijn de voordelen van Lego® Serious Play®

1. 100% betrokkenheid

In traditionele vergaderingen en workshops geldt bijna altijd het Pareto principe: 20% van de deelnemers praten voor 80% van de tijd. De overige deelnemers worden ondergesneeuwd of besluiten zelf om niet actief deel te nemen omdat het gevoel heerst dat hun inbreng toch niet gehoord wordt.

De LEGO® SERIOUS PLAY® methode zorgt dat ELKE deelnemer betrokken wordt. Door het volgen van de vier processtappen, wordt het inzicht en kennis van ALLE betrokkenen verzameld en gedeeld.

  1. Een duidelijke vraag
  2. Het bouwen van het antwoord
  3. Het onderling delen van het antwoord
  4. Het reflecteren van wat er gehoord is.

2. Nieuwe inzichten

Een antwoord op een vraag vertalen in een 3D model zorgt dat je je handen aan het werk moet zeggen. De modellen komen tot level met wat jij denkt, voelt en weet. Dat kan bewust of onbewust zijn. De ervaring leert dat bij het delen van het antwoord door middel van het 3D model veel mensen zelf tot nieuwe inzichten komen. Dat is nou net de kracht van LSP. De methode vindt zijn basis in de organisatieleer, psychologie, systeemleer en didactiek.

3. Een gedragen eindresultaat

Een workshop dat de LSP methode gebruikt wordt geleid door een gecertificeerd facilitator. Het werkt toe naar een gezamenlijk model dat antwoord geeft op de gestelde vraag. Het is een model dat elke deelnemer afzonderlijk kan vertellen en waar hij ook mee eens is. Omdat het visueel is ingesteld, blijven de oplossingen ook veel langer hangen dan een document waarin alles beschreven wordt. Het antwoord wordt daardoor door iedereen gedragen omdat hun eigen stukje ook in het eindresultaat zit. Dat is de sleutel om succesvol veranderingen door te voeren. 

 

Proeven van Lego Serious Play?

Ervaar zelf de kracht van LEGO® SERIOUS PLAY® en kom donderdag 15 december a.s. naar de introductiesessie in ’s-Hertogenbosch.

De workshop start om 18:30 tot 21:00 uur. Het start met simpele opdrachten om te snappen hoe de Lego Serious Play methode werkt. Daarna werken we aan een gezamenlijk model als antwoord op een eenvoudig vraagstuk. Dat geeft een goede indruk waarvoor je Lego Serious Play in kunt zetten.

Je leert niet om zelf met LSP aan de slag te gaan. Daarvoor moet je gecertificeerd facilitator van de LSP methodiek zijn.

Kosten zijn € 25,- excl. BTW. Maximaal aantal deelnemers is 16. Graag vooraf aanmelden bij jbrouckaert@moreworks.nl

 

 

Gerelateerde berichten

Leave a comment